Ställplatser och Campingar vi övernattat på i Tyskland.

Ställplatser Norra Tyskland

Schleswig

Wohnmobilhafen Schleswig, Am Hafen 5. Med sin belägenhet vid en småbåtshamn mitt i centrum är denna ställplats mycket populär, trots ett pris som är något i överkant 14€ men allt ingår i priset. El, tömning, vatten, dusch, toalett, diskrum och morgonfrallor kan hämtas på ett närbeläget bageri.

En restaurang finns i hamnen. En trevlig stad med mycket shopping på den långa gågatan. Ibland kan det dock upplevas lite trångt på ställplatsen, små möjligheter att sitta utanför bilen. Alla uppgifter från augusti 2011.


View Larger Map


Kiel

Wohnmobil-Stellplatz Kiel ligger alldeles på kanten av Nord Ostsee Kanal, precis där båtarna går ut och in i den stora slussen. Det är ett fascinerande skådespel att se de stora containerfartygen passera från första parkett.

Några nackdelar finns dock, de vi upplevde var en del störande trafik till en närbelägen kolhamn. Dessutom dammade det en del därifrån. Likaså var det långt in till centrum ca 8 km, vi använde som vanligt cyklarna men det var bara ca 1 km till busshållplats. Matvaruaffär fanns på gångavstånd.

Priset var 13€ på första parkett närmast kanalen och i bakre ledet 11€. Där finns toalett och tömning. Duschen kostar 1€ och el 3,50€. Uppgifter från juli 2011.


View Larger Map


Glückstadt

En parkeringsplats helt utan service ute på en hamnpir. Centralt läge med promenadavstånd in till ett litet centrum med mysiga restauranger runt ett torg. En härlig utsikt ut över Elbe och avstånd ser man färjorna som korsar floden. Vi tyckte det var en bra övernattningsplats och den finns med i Bordatlas. När vi var där i juli 2010 kostade det Gratis.

Följ Am Hafen längst ut på piren åk igenom en port.


View Larger Map


Wedel

En parkeringsplats vid badhuset där man har utrustat några platser med elstolpar och ordnat med tömningsmöjligheter. Toalett som var låst nattetid finns och dusch i badhuset till priset av ett ordinarie badinträde. Priset var 6€ under juli men det verkade vara gratis under lågsäsong. El via automat 1€/8 tim.

Vi låg här tre nätter och åkte tåget in till Hamburg ett par gånger. Smidigt att slippa söka parkering mitt i storstan. I Wedel fanns en del trevliga restauranger och lite shopping. Uppgifterna är från 2010.


View Larger Map


Mellersta Tyskland

Hodenhagen

Ställplats för ca 6 bilar i den lilla byn Hodenhag en avstickare på ca 6 km från autobahn mellan Hamburg och Hannover. Läget är centralt i byn men ändå lite i utkanten med en badplats och glasskiosk i närheten. Lugn plats utan störande trafik och på promenadavstånd finns restaurang och affär. Helt gratis ställplats utan service. Tillgång till el finns dock mot en avgift 2,00 € i automat. Uppgifter från juli 2011.


Visa större karta


Brüggen

Brüggen ligger i västra Tyskland alldeles vid holländska gränsen.

Ställplatsen i Brüggen ligger nästan i centrum av den mysiga lilla staden. I centrum finns det trevliga uteserveringar och några affärer. På denna ställplats är det självbetjäning och avgiften 6 € lägges i ett kuvert tillsammans med uppgift om reg.nr. och ankomstdatum. Kuvertet skall sedan stoppas in i ett litet runt hål under takåsen på den lilla stugan. Tillgång till vatten och tömning finns. Uppgifter från juli 2011.


View Larger Map


Andernach

Ställplatsen i Andernach ligger med verklig närkontakt till Rhen och alla pråmar som glider förbi. Här finns också en härlig gräsplan mellan ställplatsen och floden som inbjuder till picknick. Det är gångavstånd upp till centrum och affärer.

Platsen rymmer ca 70 husbilar och platserna närmast Rhen saknar el. Ca 30 elplatser finns som ligger lite längre upp. Plats utan el, pris 6 € manuell inkassering. Möjlighet att tömma och fylla finns vid automat. Här går det inte att ta vatten i vattenkanna utan slang måste användas. Detta var en plats vi trivdes mycket bra på. Uppgifter från juli 2011.


View Larger Map


Urmitz

Ställplatsen i Urmitz är helt nyanlagd och rymmer 14 bilar, uppställning i en halvcirkel med en härlig utsikt över Rhen   från samtliga platser. I mitten en liten gräsyta där det går att sitta. Priset är 5 € per 24 timmar och betalas i automat. Ström 1 €/12 timmar, vatten 1 €/80 liter, stor gjuten betongplatta för tömning av gråvatten.

Vi hittade platsen vid en cykeltur och då fanns den ännu inte med i Bordatlas, men trots det var det fullt till kvällen och bilar fick vända. Det finns dock en stor grusparkering i närheten till höger om infartsvägen där några övernattade. Uppgifter från juli 2011.


View Larger Map


Ställplatser Moseldalen

Kobern-Gondorf, Moseldalen

Ställplatsen i Kobern-Gondorf vid Mosel liknar mer en vanlig rastplats och har störande trafik från både bilar och tåg. Utsikten mot Mosel var dessutom helt igenväxt av sly. Här trivdes vi inte alls, men gick ju bra att övernatta. Pris 5 € manuell inkassering. Tillgång till vatten via myntautomat och tömning av toakasset. Uppgifter från juli 2011.


View Larger Map


Neef, Moseldalen

Ställplatsen i Neef har stora gröna ytor och direkt vid stranden av Mosel med vinsluttningarna bakom. Gångavstånd i till byn med vinstugor och bagaren kommer med färskt bröd på morgonen. Här är gott om plats för ca 120 bilar.

Priset är 6 € inkl. vatten och tömning. Ström kostar 2 €. Uppgifter från juli 2011.


Graach nära Bernkastel-Kues, Moseldalen

Denna välordnade ställplats på kanten av Mosel i Graach, ligger endast 2 km från Bernkastel-Kues. Här finns plats för 130 bilar på tydligt markerade och avgränsade platser. Priset är 8 € med tillgång till toalett, tömning och vatten. Dusch kostar 1,50 €. Ström betalas efter förbrukning med 0,60 €/kw. Tillgång till internet 1 €. Uppgifter från juli 2011.


View Larger Map


Neumagen-Dhorn, Moseldalen

Yachthafen Neumagen-Dhorn är en lyxig ställplats vad gäller servicehus. Här är det helkaklat och fint. Toletter och dusch ingår i priset, det finns till och med rena handdukar framlagda. Tillgång till tvättmaskin o tumlare. Internet ingår. Välordnad plats för tömning. Priset var 13 € inklusive el och vatten. Grusad plan som sluttar lite lätt ner mot Mosel med vinodlingar på andra sidan. Närbelägen restaurang med bra mat. Uppgifter från juli 2011.

View Larger Map


Schweich, Moseldalen

Bilden är tagen från ställplatsen mot restaurang och campinginfart.

Detta är en så kallad Quickstop som ligger på en stor grusparkering direkt utanför campingområdet. Restaurang finns och vacker trevlig miljö. Nära till centrum med affärer. Pris 5,50 €, tömning och fylla vatten inne på campingen 2,50 € extra. Uppgifter från juli 2011.

View Larger Map


Urzig, Moseldalen

Ställplatsen i Urzig ligger alldeles vid strandkanten av Mosel och med vägen och byn bakom. Trevlig plats på grund av närkontakt med floden. Här finns vatten och tömningsmöjligheter. Pris 8 €, el 2,50 €. Uppgifter från juli 2011.

View Larger Map


Saarburg

 Saarburgs ställplats ligger vid Saar som är en biflod till Mosel. Denna stad är något du inte får missa vid resa till Moseldalen. Mycket trevlig med uteserveringar och vattenfall mitt i centrum band annat. Ställplatsen kostar 8 € för en natt och 21 € för 3. Vatten 1 € och el 0,50 €/kw. Tömningsplats finns. Toalett ingår. Brödservice. Uppgifter från juli 2011.

View Larger Map


Minheim

Ställplatsen i Minheim har stora väl avgränsade grönytor.

Ställplatsen i Minheim har stora väl avgränsade grönytor och utsikt över floden.

Den här ställplatsen återvänder vi gärna till. Trevligt ordnad med stora avgränsade platser och utsikt över Mosel. Byn med alla vinstugor ligger precis bakom. Här finns tömning för både grå och svartvatten. Vatten € 1,00/100 liter, € 0,10/10 liter. El € 1,00/2 kWh. Platsavgift € 7,20/natt, inkasseras manuellt. På baksidan av kvittot finns en kod för att få tillgång till soptunnor. Platsen har fått utmärkelsen Reisemobil TopPlatz 2017, liksom flera tidigare år. Koordinater  N 49°51.91602′ E 6°56.53116′ Uppgifter från april 2017.


Bergisch Gladbach

Ställplatsen utanför badhuset är gratis.

Ställplatsen utanför badhuset är gratis.

Här finns tömning för toalettkassett och vatten 80 liter för € 2,00. El kostar €2,00 för 1,5 kw. Polletter finns att köpa i badhuset. En lugn plats med rofyllda promenadstigar i närområdet. Koordinater N 50°59.9232′ E 7°5.41908′. Uppgifter från april 2017.


Sittensen

Ställplatsen är egentligen bara en vanlig parkering med ett mycket vackert läge nästan mitt i stan vid den gamla kvarnen.

Ställplatsen är egentligen bara en vanlig parkering med ett mycket vackert läge nästan mitt i stan vid den gamla kvarnen. Här finns vatten (avstängt vid vårt besök) och tömning.
Koordinater N 53°16.58226′ E 9°30.43038′

Det är gratis att parkera här. Alla uppgifter från april 2017.Kommentarer

Tyskland — 5 kommentarer

 1. Hej,
  Tack för alla fina tips på ställplatser och sevärdheter i Tyskland/Holland.
  Vi åker den 5:e juli till Tyskland-Holland-Belgien-Frankrike.
  Vi skall bl.a till Tour de France för 3:e gången, fantastiskt.
  Hemvägen via Rehn eller Mosel. Bra väder är bokat… Hi Hi
  Vi stannar ute i 20dagar, många bra tips har vi fått genom er fina blogg.
  Skall prova några, tack och ha det bra
  Ewe o Carina HBK 1873 Kristianstad

 2. Tack så mycket för dina värdefulla tipser. Vi har inte än varit i Moseldalen fastän vi är Tyskar, men skall gå dit kanske detta år och säkerligen skall prova några av dem platserna.

  Vänliga hälsningar
  Frederick

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna gärna en kommentar eller en hälsning. Det är alltid roligt med respons från läsarna. Berätta tex. något om dina egna resor eller roliga minnen från husbilslivet.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>