Trandansen Hornborgasjön 2022
Trandansen vid Hornborgasjön besökte vi de sista dagarna i mars 2022. Platsen som kallas Trandansen ligger i södra änden av sjön efter vägen som går mellan Skara och Falköping. Här finns två husbilsparkeringar, en där vi lyckades få plats ligger uppe på en kulle med en fantastisk utsikt över sjön och platserna där Tranorna befinner sig. Den andra parkeringen ligger nedanför Bjurums kyrka och där är utsikten mot en kulle där Tranorna brukar vara. På andra sidan av kyrkan finns ett litet Café. Vid infocenter finns det tömning för toatanken och vanliga toaletter samt sopsortering. Allt är välordnat med bra placerade utsiktsplatser. Parkering för husbil kostar 130kr per dygn (mars 2022), avgiften bidrar till kostnaden för matning.
Trandansen
Tranornas dans börjar så smått redan i början på mars och mot slutet av månaden kan de räknas i tusental. I början på april har det räknats in ca 20.000 på en enda dag. Ända fram till mitten av april är det stor chans att få uppleva Trandansen vid Hornborgasjön.
När vi var där så så var det lite drygt 12.000 Tranor och en hel del andra sjöfåglar. Det var som att blicka ut över ett hav av fåglar. Själva dansen verkar utbryta spontant lite här och där. Ibland flyger ett par iväg en liten bit och utövar dansen på en lite lugnare plats. Dansen består av bugningar, hopp och flaxande med vingarna.
Tranorna matas med korn som läggs ut på kvällarna när de flesta har flugit iväg för att övernatta någonstans i den grunda sjön. Tidigt i gryningen återvänder Tranorna för att äta av det utlagda kornet. Bästa tiden att studera skådespelet är vid soluppgången. Här finns mer att läsa, bland annat hittar du det senast räknade antalet Tranor Hornborgasjön.
Naturum
Öster om Hornborgasjön finns ett av landets vackraste naturum. Byggnaden svävar över vattnet och inrymmer en utställning som beskriver sjöns historia. Här hittar du även Café Doppingen och ett stort utsiktstorn ute på fågeludden. Här är ett rikt fågelliv året runt men vi såg inga Tranor de håller till vid södra delen av sjön.
Det finns en parkering för husbilar där det går att övernatta till samma avgift som vid Trandansen. Naturum är väl värt ett besök även när det inte är säsong för Tranor. Perfekt för en liten utflykt.
Förra året besökte vi Naturens teater vid Tysslingen i Rånnesta utanför Örebro, för att titta på Svanarnas skådespel. Det inlägget hittar du via denna länk.
Husbilsåret 2021
Husbilsåret 2021 har bestått av några få resor inom Sverige. En tur gick till Värmland och Dalarna. En liten vända till Västergötland när vi rundade Vättern. Den längsta turen vart en runda ner till Skåne och Blekinge. I Augusti tog vi en tur längs Östkusten ner till Oskarshamn. Dessutom några kortare turer.
April
En sväng till Naturens teater vid Tysslingen i Rånnesta utanför Örebro, för att titta på Svanarnas skådespel. Ett nytt utsiktstorn höll på att byggas för att få en bättre överblick. Här finns också möjligheter att övernatta med husbil för den som så önskar. Mer information finns på hemsidan där du även finner information om antalet Svanar en viss dag under säsongen.
Maj
Till Karlskoga på födelsedagsuppvaktning och vidare till Mariestad. Därifrån fortsatte vi till Slutarp och Svensk Madrassdesign för att hämta beställda formsydda bäddmadrasser. Vi vart helnöjda med både kvalitet och service. Därefter till Dalsjöfors för att hälsa på vänner. En övernattning vid Oset i Huskvarna vart det också för att sedan återvända till Karlskoga och den fina ställplatsen på Boforsudden där vi stannade ett par nätter.
Juni
Ännu en gång gästar vi Boforsudden i Karlskoga för vidare färd till Karlstad dagen därpå. I Karlstad kollar vi in en kusins nya boende och den nya husbilen. Övernattar på parkeringen i Mariebergsskogen. Vidare till Klässbol där vi tittar på vävda alster hos Klässbols Linneväveri. Åker till Arvika för övernattning och här var det underhållning från ungdomar i A-traktorer som spelade hög musik. Fortsätter Värmlandstrippen upp till Torsby och gör en avstickare till Östmark där vi tar en fika på Memphis pizzeria, grill & café Östmark. Övernattning sker på ställplatsen vid stationshuset i Torsby. Nästa stopp blir Edebäck utanför Hagfors där vi besöker RV-masters som har sin verksamhet i det gamla stationshuset. Det blir affär på deras solskydd till framrutan. Sedan åker vi ner till Smedjebacken och övernattar på ställplatsen i Ångbåtshamnen. Dagen därpå hinner vi med att äta lunch, på den trevliga restaurangen som ligger granne med husbilsplatserna, innan hemfärd.
Efter en dag hemma för ett läkarbesök åker vi till Vingåker där vänner väntar på ställplatsen. Vi slår sedan följe till Gränna och ställplatsen i hamnen. Nästa dag rundar vi södra Vättern och åker upp till HJo där vi övernattar. Åker vidare till Mariestad där vi sammanstrålar med flera husbilsvänner och får några trevliga dagar.
Nästa tur blir i samband med Midsommar och första natten tillbringar vi i Sjötorp men flyttar oss sedan till Lyrestad där vi stannar hela helgen. Därefter till Lidköping och ett besök hos Husvagns Svensson, övernattar på gratisplatsen. Vidare till Vänersborg och platsen vid småbåtshamnen. Henån blir nästa anhalt där vi stannar några dagar och frossar på Räkor bland annat.

Juli
Till Enköping och Campingvaruhuset för inköp av en ny grill sedan till Västerås och vidare till Karlskoga. Efter att vi provat nya grillen på kvällen åker vi följande dag vidare till Karlstad, för att umgås med vänner. Vi får ett par trevliga dagar med restaurangbesök osv. Åter till Karlskoga innan vi återvänder hem.
Efter en vecka hemma är det dags för en tur söderut till Skåne. Första övernattningen sker i Gränna hamn sedan vidare till Bengt i Örkelljunga där vi övernattar. Dagen därpå till Råå och ställplatsen i gamla hamnen. Här träffar vi vänner som bor på Sundsgården. Vi får några riktigt trevliga dagar tillsammans, med bland annat en tur med lokalbussen in till Helsingborg.
Åker sedan till Lundåkrahamnen som vi hört mycket talas om men aldrig besökt tidigare. Dag två anslöt vänner och vi tänkte äta den berömda Räkmackan men det var fullbokat flera dagar framåt. Hursomhelst hade vi några trevliga dagar i alla fall.
Sveriges sydligaste udde
Smygehuk vart nästa stopp och där passade vi på att köpa rökt lax med örtagårdssås. Fortsatte till Ystad och trots att vi var ganska tidigt ute var ställplatsen fullbelagd. Tur att kommunen ordnat med en husbilsparkering, som hade utsikt över färjeläget och nära till centrum.
Näst på tur att besöka var Simrishamn, där turen var med oss så vi lyckades knipa en av de sju platserna i hamnen. Även vädret var med oss så efter en härlig stadstur i solen fick vi en Wienerschnitzel på en uteveranda.
Nästa dag är det Ronneby som står på tur, men vi stannar inte utan fortsätter till Karlskrona. Här var det till synes fullt på den stora ställplatsen i hamnen. Men efter att träffat på hamnkaptenen visade det sig vara en plats ledig på grund av att alla trodde den skulle användas som vändplats. Här stannade vi ett par dagar och hälsade bland annat på Rosenbom.
Sedan körde vi upp till Gränna lite tidigare än beräknat för att träffa Danska vänner som var på väg hem från Norrland. På kvällen gick vi på en av restaurangerna i hamnen för en gemensam middag. Det vart ett trevligt återseende och pratstund. Tanken var att stanna en dag till men eftersom regnet vräkte ner och prognosen såg mörk ut skildes vi åt. Vännerna körde direkt hem till Danmark och vi till Vadstena, där vi övernattade på ställplatsen.
Nu tänkte vi oss till Borensberg för en cykeltur längs med kanalen. Eftersom det är en populär plats och bokningsbar bokade vi en plats i förväg. Tyvärr vart det ingen höjdarplats, svårt att avgöra när man inte är på plats. Nåväl cykelturen gjorde vi och det är ju alltid lika trevligt utmed Göta Kanal. Dagen därpå åkte vi hem.

Augusti
Åker en liten tur till Östkusten för att besöka ett par platser som vi missade förra resan. Första anhalt vart Söderköping som är en favoritplats. Därefter till Oskarshamn där vi stannade ett par dagar och kollade bland annat på Döderhultarns trägubbar.
Vände sedan norrut igen och stannade till vid Blankaholms ställplats, för oss en ny bekantskap. Riktigt fint ställe om man får plats vid vattnet som vi fick.
Sågen i Västervik fick också ett besök och där vart det en cykeltur in till centrum.
Sista övernattningen fick bli Valdemarsvik och därefter hemresa för provtagning inför en planerad operation. Återhämtningen efter operationen tog några veckor i anspråk så ingen mer resa i Augusti eller början av september.


September och Oktober
Det dröjde ända till 26/9 innan jag kände mig i form för en ny resa och det fick bli söderut. Första övernattning i Nyköping och därefter till Gränna i Ösregn. Fortsatte sedan till Hillerstorp och den idylliska gratisplatsen vid den lilla småbåtshamnen (frivilligt bidrag tillskötsel swishas). Vidare till Ullared och det stora varuhuset där vi övernattade på ställplatsen vid lagret.
Det var många år sedan vi besökt Borås så det fick bli en övernattning där på platsen mitt i stan. Tyvärr sluttar den lite för mycket men annars var det perfekt med en elstolpe efter flera dagars regn. En sväng på stan vart det trots regnet.
Nästa dag till Dalsjöfors för att hälsa på vänner. På kvällen gick vi ut för att äta och dricka på den fina restaurangen Räven och Rönnbäret som vi kan rekommendera.
Ett av målen var Alingsås, för att titta på Lights in Alingsås, så dit åkte vi följande dag och parkerade på Savannen. Gick tre kilometers slingan och kollade installationerna på kvällen. Vart lite besvikna för vi tyckte det var mycket bättre förra året. Vi lämnar Alingsås följande dag och åker till Mariestad.
Avslutar denna tur som kom att bli den sista för året med ännu ett besök i Karlskoga.
Slutord
Husbilsåret 2021 bjöd på en del för oss nya upplevelser och många resmål som vi tidigare kände till. Läkarbesök och två olika operationer gjorde att det var lite struligt att få till några längre resor. Om någon undrar varför vi så ofta besöker Karlskoga, så beror det på att jag är född och uppväxt där, samt att syskonen bor där. Dessutom finns där en ovanligt trevlig ställplats med närhet till centrum.
Nu i slutet på januari när ljuset återvänder och dagarna börjar bli märkbart längre ser vi fram mot en ny säsong. Hoppas att vi får till en eller ett par utlandsresor efter ett par år hemma i Sverige. I första hand är det Italien som hägrar.//Lennart
Valsafari utanför Andöya, Norge
Vi hälsar på valarna utanför Andenes på Andöya i Nordnorge
Ett av våra allra bästa reseminnen från husbilsresorna var när vi åkte på valsafari i Nordnorge. I samband med en tur till Lofoten gjorde vi en avstickare över till Andöya och längst upp i norra änden på ön ligger Andenes. Från Andenes anordnas det dagligen guidade turer med valsafari om vädret tillåter. Det lämnas till och med garanti på att valarna ska visa upp sig. Det var en helt fantastisk upplevelse att se de stora djuren på nära håll. På hemfärden serverades soppa med bröd till, vilket smakade bra efter drygt 2 timmar på havet. Väl i hamn igen fick vi en guidad tur på Valmuseét. Hela kalaset kostade 1200 Nkr per person.
Valsafari Andenes har även en souvenirbutik och restaurang. Dessutom utför de forskning på kaskeloter, vikvalar och späckhuggare.
Kaskelotval
Filmen visar en Kaskelotval som hämtar luft i ca 7-8 minuter och sedan dyker ner till 700 meters djup. Det är hanarna som kommer upp hit till de kalla vattnen för att äta upp sig, honor och ungar stannar på varmare breddgrader. En hane kan bli 20 meter lång och väga 50 ton, en imponerande syn.
Vägvisning till Valmuseét. Förväntansfulla passagerare som är beredda att fota. Kapten stängde av motorn så vi kunde driva närmare den mäktiga valen. Efter några minuter skriker guiden ”diving” Grindvalarna visade upp sig i stim om som mest fem stycken. De betydligt mindre Grindvalarna var lekfulla och följde båten. Guiden ritade en tavla som sammanfattade vad vi sett och hur vi åkt. Tillbaka vid hamninloppet efter en ulevelserik båttur. Utsikt över en del av hamnen i Andenes.

Naturens Teater Tysslingen
På Naturens Teater i Rånnesta visade 2738 Sångsvanar upp sig den 23/3 2021. Rånnesta ligger vid den kända fågelsjön Tysslingen vid Kilsbergens fot strax utanför Örebro. Det är Europas största samlade rastplats för sångsvanar under våren. Här är välordnat med parkeringar och cafè, finns även ett par husbilsplatser. Gå in på Naturens Teaters hemsida och titta på daglig statistik för att se antal sångsvanar.
Fatmomakke kyrkstad
Kulturreservatet Fatmomakke kyrkstad ligger i Vilhelmina kommun
Fatmomakke kyrkstad är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet. Platsen har haft en stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats ända från 1700-talet fram till idag. Hit kom besökare under större kyrkhelger som till exempel midsommar. Platsen används än i dag som mötesplats.
Från parkeringen där det finns en kiosk och ett café, är det några hundra meters promenad till själva byn. Fatmomakke består av kåtor, stugor, bodar och kyrka. De äldsta byggnaderna är från slutet av 1700 -talet men de flesta från senare tid. Kyrkstadens kåtor och byggnader fungerade som tillfälliga bostäder för alla sockenbor vid deras kyrkobesök, framför allt vid kyrkhelgerna.
Bredvid parkeringen finns också en naturcamping för den som vill övernatta.
Vi besökte Fatmomakke i samband med att vi åkte Vildmarksvägen 2018 som du kan läsa om här >>>
Hitta hit
Strax norr om Vilhelmina samhälle sväng av från E45:an mot Stalon och Saxnäs. Fatmomakke ligger några mil norr om Saxnäs. Kyrkstaden ligger vid Ransarån och Fatmomakkeviken. Bilparkering finns på norra sidan av ån. Från parkeringen får besökaren promenera cirka 500 meter fram till kulturreservatet.
Skulptur i Pilane på Tjörn
Skulptur i Pilane är som en stor konsthall med skulpturer ute i det Bohusländska landskapet. Här kan du uppleva skulpturer bland klippor och betande får i det vackra storslagna kulturlandskapet. Var du än befinner dig ser du den 14 meter höga skulpturen, Anna av Jaume Plensa, högst uppe på berget. Det är en av världens största och vackraste skulpturer, som blivit ett landmärke för hela Västkusten och funnit sin permanenta placering i Pilane. Där uppe har du en strålande utsikt över landskapet i Pilane och Västerhavet samtidigt som du kan studera Anna på nära håll.
Skulptur i Pilane
Nästa utställning – Pilane 2021 – öppnar 15 maj 2021 och pågår t.o.m 26 september 2021. Här finns bra parkeringsmöjligheter men kan säkert vara bra att vara ute i god tid under högsäsong. Utställningsområdet är ingen park med iordningställda vägar, utan däremot ett levande beteslandskap där man rör sig fritt eller på upptrampade stigar. Delar av området är kuperat och skall man nå konstverken högst uppe på berget så är det en fördel med någorlunda bra kondition och rörlighet. Det passar bra att ta med lite fika för en paus uppe på berget.
Pilanes egen hemsida med information om inträde med mera hittar du här>>>.
Gravfält
Gravfätet i Pilane är ett av Sveriges vackrast belägna. Från järnåldern finns ett nittiotal fornlämningar, domarringar, resta stenar och stensättningar. Gravfältet är daterat till 0-600 e Kr. Högarna är ganska små, mellan sex och tio meter i diameter och upp till en halvmeter höga. Stensättningarna är från fyra till elva meter i diameter och upp till en halvmeter höga.
Här nedan ser du lite bilder från våran promenad i kulturlandskapet hösten 2020.
Rallarkyrkogården Tornehamn
Tornehamns kyrkogård, eller Rallarkyrkogården som den vanligen kallas, tillkom då Malmbanan byggdes. Av rent praktiska skäl fanns behov av en begravningsplats för rallare och andra anställda. Det var många som förolyckades eller avled av sjukdomar under bygget av järnvägen.
Vi parkerade vid rastplatsen som är belägen vid Torneträsk i Tornehamn efter riksväg 10 mellan Kiruna och Narvik. Därifrån finns en stig som går förbi Torneå kyrka och vidare uppför sluttningen. Totalt en sträcka på ca 2 km till Rallarkyrkogården och hållplatsen efter malmbanan. Väl uppe vid kyrkogården är utsikten hänförande över fjäll och sjöar, även ”lapporten” kan skönjas mellan grenverket. Själva kyrkogården känns som en märklig plats med sina välvårdade träkors som står i raka led.
Platsen i björkskogen invid Tornehamn, har beskrivits som ”en nationalskatt, en av de vackraste påminnelser om arbetets storhet och lidande som vi äger” (Citat ur Minnets stigar).
Vi besökte denna plats i samband med vår resa till Lofoten hösten 2019 som du kan läsa om här >>>


Tornehamns kyrka. Bredvid kyrkan i Tornehamn finns ett utomhuskapell. Från kyrkan leder denna stig ca 2 km uppför fjället till Rallarkyrkogården .
Utsikt mot Lapporten från rastplatsen vid Torneträsk. Utsikt över Torneträsk från statinshuset vid Tornehamn Kyrkogård.
Trollskogen i Gamleby
Trollskogen i Gamleby är en annorlunda skulpturpark
Trollskogen är belägen på en bergssluttning efter en stig med varierande underlag. Kan vara bra med stadiga skor och att vara någorlunda rörlig eftersom vissa partier innehåller hala trädrötter. Figurerna är uppförda av fiberbetong och hämtade från lokala sägner. Jag räknade inte men har läst någonstans att det ska finnas 87 figurer som föreställer troll, älvor, tomtar, vättar, drakar mm. Parken är öppen året runt, dygnet runt och gratis att besöka. En stor parkering finns så det är lätt att parkera. Verken smälter samman med skogen och gör därför hela upplevelsen lite trolsk. Passar både barn och vuxna, ta gärna med fika för uppe på bergets topp finns en fin utsiktsplats med rastplats.
Bakom konstprojektet står föreningen, Kulturkraft i Norra Tjust
Thailändska paviljongen i Utanede

Thailändska Paviljongen
Ett litet tips för husbilsresan som är hämtat från ett av våra reseminnen, är Thailändska Paviljongen i den lilla byn Utanede, Ragunda kommun i Jämtland. Det är ett exotiskt inslag i den Jämtländska skogen. Den uppfördes 1997–1998, till minne av den thailändske kungen Chulalongkorn som besökte platsen 1897. Det är den enda thailändska paviljongen i sitt slag utanför Thailand. Paviljongen är försedd med en förgylld spira och inuti finns en bronsstaty i naturlig storlek av kung Chulalongkorn. Vackert omgivet av en park med broar och näckrosdammar. Vid parkeringen finns en restaurang med utsikt över paviljongen och den fina parken.
Döda fallet
Passa även på att ta en titt på Döda fallet som ligger några kilometer bort. Det uppkom genom att Indalsälven mellan den 6 och 7 juni 1796 tog en ny fåra efter att ha brutit igenom den sandås som dämt upp älven och bildat en sjö kallad Ragundasjön. Genombrottet skedde efter ett oförsiktigt grävningsarbete i åsen. Tanken var att åstadkomma en flottled, eftersom det branta fallet slog sönder timret mot de branta klipporna.

Vi besökte båda dessa platser i samband med att vi körde Vildmarksvägen hösten 2018, som du kan läsa om här >>>
Skulpturparkernas år
Vårt Husbilsår 2020 kan sammanfattas som Skulpturparkernas år.
Skulpturparkernas år, känns bättre än att kalla det för Coronans år, även om pandemin har präglat hela vårt resande under året. På grund av detta envisa virus och den smittorisk det för med sig har vi valt att hålla oss inom Sveriges gränser under hela året. Dessutom hade vi i åtanke att det skulle gå att komma hem ganska snabbt om något skulle hända. Ett avsteg från detta gjorde vi i samband med att Brittas mamma vart sjuk och inlagd på sjukhus i Vasa. Då tog vi husbilen över till Finland och var där lite drygt tre veckor. Bortsett från dessa Finlandsveckor, har vi åkt en del kortare turer i Sverige. På dessa resor har vi besökt fyra skulpturparker vilket inte alls var planerat från början.
Våren 2020 tillbringade vi hemma i vårt vackra Torshälla
Hela våren och en bit in på sommaren tillbringade vi hemma i Torshälla. På våra dagliga promenader passerar vi ett tiotal skulpturer, av alla som finns i vår närmaste omgivning, utan att tänka så mycket på det. Enligt den lilla plan som var utstakad för 2020 års husbilsresor skulle vi åkt ner i Europa i slutet av april och vara ute 8-10 veckor. Italien och Kroatien längtar vi till så dit hade säkert resan gått. Sommaren hade kanske tillbringats i Sverige och på hösten kanske ytterligare en Europaresa. Nu vart det inte riktigt så på grund av den pågående pandemin. Under våren var det ju dessutom rekommenderat att gamla och sköra 70 plussare skulle hålla sig hemma (har aldrig känt mig så gammal som då). Icke nödvändiga resor skulle inte göras o.s.v. Dessutom saknades lust för att ge sig iväg med husbilen under rådande omständigheter.
Första juni 2020 kom vi igång med några kortare resor.
Första turen gick till min födelsestad Karlskoga och Boforsudden, där vi hälsade på släktingar bland annat. Kristinehamn och den trevliga ställplatsen vid gästhamnen fick också ett besök. En liten tur på sammanlagt en vecka.
18 juni åkte vi till Lyrestad för att fira midsommar vid kanalen. Stannade flera dagar och cyklade varje dag längs med kanalen. En dag till Sjötorp för att köpa rökt Sik en annan till Hajstorp för en fika, en tur till Töreboda osv. Förflyttade oss sedan ett par mil till Mariestad, för att träffa husbilsvänner under några dagar. Solen sken och det var varmt och skönt.
Två veckors karantän i Korsnäs, Finland
I juli vart Brittas mor sjuk och hamnade på sjukhus, efter ett par dagar försämrades tillståndet hastigt. Vi fattade då beslut om att åka över till Finland trots rådande pandemi och följande morgon tog vi färjan från Kapellskär över till Nådendal. Finland hade ju karantänskrav om 2 veckor för svenskar, men vi hade ju eget boende i husbilen så det var inga problem. Vi kunde ju vistas utomhus och fick hjälp med att handla matvaror. Tyvärr avled modern 89 år gammal, och begravning kunde ske medan vi var kvar.
Sensommarens resor
Först en tur till Vingåker där vi övernattade, för att sedan fortsätta till Kvarntorp för ett besök på Kvarntorpshögen och den högt belägna skulpturparken. Här hittar du ett inlägg om det >>> Konst på hög
Därifrån till Askersund och den centralt belägna ställplatsen med utsikt över hamnen. Fortsatte nästa dag till Hjo där vi övernattade på parkeringen bakom biblioteket. Åt en pizza på en restaurang när vi fick se vår förra husbil åka förbi fönstret.

Vi rundade Vätterns sydligaste spets och stannade en natt på ställplatsen i Huskvarna. Dagen därpå fortsatte resan till Gränna där vi hade bestämt träff med husbilsvänner. På kvällen gick vi på restaurang hela sällskapet och åt plankstek. Följande dag åkte ett par vidare men vi plus ett par stannade en dag till och turistade lite i det mysiga Gränna.
När vi sedan lämnade Gränna åkte vi till Trosa för en övernattning, innan denna lilla tripp nådde sitt slut.
Resa i ljuva september
Denna septemberresa startade med en tur till Mariestad och efter en övernattning fortsatte vi till Trollhättan och en plats vid kanalen. Vädret var fint så det gick bra att sitta ute och njuta av höstsolen.
Vi hade aldrig besökt Marstrand tidigare så dit styrde vi nu. Parkerade på husbilsparkerngen, Koön och tog färjan över till Marstrand. Stannade sedan på parkeringen över natten i den hårda blåsten.
Från ett blåsigt Marstrand fortsatte vi söderut mot ett ännu blåsigare Hälsö. Först färja ut till Hönö och vidare över Eckerö till Hälsö. Parkerade på ställplatsen i den lilla fiskehamnen. Solen sken och vinden avtog lite framåt eftermiddagen så det gick att sitta ute en liten stund.
Vi lämnar öarna och vänder norrut till ännu en ö, Tjörn och vidare över till Orust. Stannar på Henåns ställplats tre nätter med regn nästan i dagarna tre. Men det var en trivsam och centrumnära plats så vi trivdes.

Måndagen den 14 september vände vi tillbaka samma väg som vi kom för några dagar sedan, till Tjörn. Vi hade fått tips om Pilane, där det finns en skulpturpark. Ett åtta hektar stort kulturlandskap med skulpturer och gravfält. Vi gick den stig som ledde oss runt den 2 kilometer långa slingan. En härlig promenad med stundtals bedårande utsikt, bland skulpturer och gravfält. Utställningen är bara öppen sommartid och nu var det sista veckan som det var öppet. Öppnar igen 15 maj 2021 här kan du läsa mera Skulptur i Pilane.
Efter vandringen i forntidslandskapet vände vi åter norrut och tog vägfärjan över Gullmarsfjorden till Lysekil. Vi vandrade runt i staden och tittade på den högt belägna kyrkan bland annat.
Efter en natt i Lysekil gick färden vidare till Smögen. Här köpte vi räkor hos Göstas fisk och tog en liten promenad ute bland klipporna. Åkte sedan vidare till gästhamnen i Hunnebostrand där vi parkerade för natten.
I Hunnebostrand finns Uddens skulpturpark som vi tog en promenad till. På kvällen frossade vi på räkorna från Smögen.
Dagen därpå fortsatte vi till Grebbestad via Hunnebostrand och Fjällbacka. Efter ett besök på det stora varuhuset, Sportshopen bestämde vi oss för att lämna västkusten för den här gången.
Efter en mellanlandning med övernattning i Mariestad åkte vi vidare till Karlskoga via Degerfors. I Karlskoga vart vi kvar i två dagar med cykelturer till mina systrar och kyrkogården. Kändes som ett bra avslut på denna septemberresa.
Skulpturparkernas år avslutas med en resa i oktober
En sista resa detta år med tema skulpturparker, inleds med en tur till Gamleby. Första stoppet blir Nyköping där övernattning sker. Därefter åker vi direkt till Gamleby och begynner vandringen uppför berget i Trollskogen. En naturstig som kantas av mängder med troll i alla former och väl uppe på berget bjuds det på en fantastisk utsikt. Här en länk till Trollskogens hemsida.
Efter upplevelsen bland trollen åker vi ner till Västervik och Sågens ställplats där övernattning sker efter en cykeltur in till staden. Nästa dag fortsatt färd mot Eksjö där vi stannar till för en promenad på stan och lite lunch. Fortsätter sedan till Huskvarna där stannar över natt på Osets ställplats för andra gången detta år.
Härifrån åker vi till Alingsås via ett besök hos vänner i Dalsjöfors. Parkerar på Savannen i Alingsås för att efter mörkrets inbrott gå ut på stan för att titta på Ljusinstallationer däribland en del ljusskulpturer. En utställning av ljus som återkommer varje år i oktober.
Från Alingsås körde vi till Mariestad för en sista övernattning. På sista sträckan mot hemmet stannade vi till för att fika hos husbilsvänner. Vilket vart avslut på detta husbilsår.
Borta bra men hemma bäst

Hela hösten ända fram till nu i slutet på december har ju varit mild och skön, men grått och trist med få soltimmar. Så egentligen hade det ju gått bra att vara ute på turné, med husbilen trots sommardäck. Men sanningen är nog att vi har det för bra hemma nu när dagarna upplevs som korta och mörka.
Nu hoppas vi på ett något friare resande i Europa till hösten 2021. Kan det ske redan till våren eller sommaren ser vi det som en bonus.