Husbilsåret 2024
Från Baltikum till Italien
Årets långresa startade i slutet av augusti och pågick i sex veckor. Vi besökte sex länder varav tre som var helt nya för oss, Lettland, Litauen och Polen. Dessutom några gamla godingar Österrike, Italien och Tyskland där vi varit förut. Några av höjdpunkterna var Riga, Korskullen, Vilnius, Warszawa, Krakow, Auschwitz, Wroclaw, Regensburg, Hallstatt, Gardasjön, Dinkelsbühl, Melsungen och Höxter. Hela resan med text och bilder finns i form av en reseberättelse >>>här.
Kortare resor i Sverige
Under våren och sommaren gjorde vi en del resor inom Sveriges gränser. En del kortare utflykter och några lite längre. Den kortaste var till Sundbyholm, där det var trevligt att tillbringa ett par dagar. En av de längsta resorna var längs med östkusten, ner till Kalmar och sedan över bron till Borgholm på Öland. Ett trevligt minne var när vi åkte till Söderköping för att träffa vänner. Tillsammans åkte vi på en Räkkryssning som gick på Göta Kanal och ut i skärgården utanför Mem.
Här hittar du en berättelse om årets Europaresa från Baltikum till Italien med Husbil.
Husbilsåret 2023
April – Maj Holland, Italien, Tyskland
Husbilsåret-2023 startade den 11 april med att vi åkte till Göteborg för att ta färjan till Kiel. Efter lite proviantering på Citti Markt fortsatte färden mot Holland och ett besök på det stora campingvaruhuset Obelink i Winterswijk. Vidare till den stora blomsterparken Keukenhof för att titta på tulpaner. Därefter några nätter i Tyskland på väg mot Schweiz där färden gick genom Basel – Luzern – Sankt Gotthardtunneln -Bellinzona – Lugano till Como i Italien. Den resan finns beskriven >>>här.
Från Comosjön fortsatte vi till Gardasjön och därefter ut till Italiens Östkust. Följde sedan kusten söderut till Alberobello. Vände sedan norrut och åkte genom Toscana upp tillbaka till Gardasjön där vi stannade i Lasize under två veckor. Några av de orter vi besökte i Italien var Peschiera del Garda, Bologna, Matera, Civita, Pienza i Toscana, Lazise, Bergamo, Lago d’Orta och Maggioresjön.
Italienresan, den del som handlar om Italien finns beskriven >>>här.
Vägen tillbaka mot Sverige gick genom Schweiz via San Bernardinotunneln. I Tyskland övernattade vi i Wengen im Allgäu, Bamberg och Göttingen. Bamberg besökte vi för första gången och vart positivt överraskade så vi stannade där i två dagar.
Hemresan via Tyskland finns beskriven >>>här.
Juni – September
Midsommar firade vi med vänner i Lyrestad och fortsatte sedan till Mariestad. Sammanlagt en vecka. Under Juli månad vart det en resa över till Finland för släktbesök, därefter lite turistande under ca två veckor.
I augusti hade vi en träff med vänner på Karlsborgs camping åkte sedan till Västervik och Söderköping. Slutet på augusti och början av september gjorde vi en höstresa till Karlskoga, Mariestad, Vänersborg, Smögen, Hunnebostrand, Grebbestad, Henån, Bua, Ullared, Ulricehamn, Tidaholm och Hjo. Totalt två veckor.
Luffarmuseum
Ett tips inför sommarens husbilsturer.
Hönsalottas Luffarmuseum startade 2005 och växer med nyheter för varje år. Det är 20 års efterforskningar som ligger till grund för muséet. Alla föremål som har samlats in speglar luffarnas liv och leverne. Allt som visas är original som tillverkats av luffare, såsom Sveriges största samling av trådtjack och tavlor. Förutom detta finns en stor mängd texter och bilder att ta del av i de stora lokalerna som också innehåller glasmuseum och prylmuseum, med mängder av alster. Du kan även sitta ner en stund och titta på en film om luffarens liv och leverne.
Vi besökte Luffarmuséet i Juli 2017. Observera att öppettiderna är begränsade, men enligt deras hemsida är det öppet 1 juli till den 13 augusti, kl 11-16 sommaren 2023. Övrig tid tar de emot förhandsbokade grupper. Kontrollera på deras hemsida före besöket.
Luffarmuseèt har en nostalgiavdelning där det finns en utställning med mängder av dragspelsfigurer till exempel de dragspel som fanns med när Rasmus på luffen spelades in. Här finns också änglar, katter, äggkoppar, väckarklockor och mycket mer. I glasmuséet visar de var alla glasbruken i Småland finns och har funnits sedan starten 1628 då det första glasbruket startade i Trestenshult i Kronobergs län.
Vi tyckte Hönsalottas Luffarmuseum var väl värt ett besök, trots att vi sällan går på museum och placerar det bland våra resetips.
Glöm inte att kolla öppettider på deras hemsida.
Husbilsåret 2022
Under husbilsåret 2022 har vi rest en del i Sverige och gjort en lite längre tur till Tyskland, Österrike och Italien.
Mars
Säsongen startade detta år med en tur till Hornborgasjön för att titta på tranornas dans. Du hittar ett inlägg om den resan här. Förra året startade på ett liknande sätt men då var det till Tysslingen för att titta på svanar. Den resan kan du läsa närmare om i detta blogginlägg.
April
Under April gjorde vi några kortare turer i vårt närområde runt Mälaren. Bland annat till Västerås och Strängnäs.
Maj
I mitten på Maj startar vår resa till Tyskland med en färjetur från Nynäshamn till Rostock i Tyskland. För oss som bara har ca 13 mil till Nynäshamn var det ett bra alternativ att efter en natt och en förmiddag ombord landa i Tyskland. Vårt mål var Italien så det var naturligt att fortsätta söderut. Några orter efter vägen var inplanerade. Bland annat ville vi se ”Djävulsbron”, som finns i en liten by som heter Kromlau. Den ligger ca 12 mil norr om Dresden nära Polska gränsen. Här finns också en Rhododendron Park så det passade bra med ett besök i Maj när de fortfarande blommade.
En annan bro vi kollade in var Basteibrücke. Bastei är en klippformation av kvadersandsten i Lohmens kommun, vid Elbe mellan Dresden och Tjeckien.
Efter en natt i Dresden fortsatte vi till ett lite udda besöksmål i Oberkotzau, där det finns en stor park med skyltar. Dessutom en jättebra ställplats alldeles bredvid Fernwehpark där skyltsamlingen finns.
Via Passau i sydöstra Tyskland fortsatte vi till Salzburg och Villach i Österrike innan gränsen till Italien passerades. Några mil in i Italien hittade vi en lummig ställplats som bjöd på skugga i Gemona del Friuli. Efter ett par nätter i den lummiga grönskan vart det en tur genom Proseccodistrikten.
Juni
Eftersom vi tidigare varit i Venedig fortsatte vi till Chioggia. Staden ligger på en liten ö 25 km söder om Venedig i södra delen av Venediglagunen. En väg förbinder ön med fastlandet. Här hittade vi en trevlig ställplats med närhet till havsbad och gamla stadsdelarna. De äldre delarna av staden genomkorsas av flera kanaler och kallas ibland för lilla Venedig. Här trivdes vi så bra att vi stannade en vecka. Därefter var tanken att fortsätta söderut men på grund av värmen vände vi norrut igen.
Vänder norrut
När vi styrde norrut blev det ett besök i Verona. Trots den tryckande värmen tog vi en promenad på stan. Som tur var låg ställplatsen skyddad under skuggande träd.
Efter Verona fortsatte vi till vår favorit, den kommunala campingen i Lasiz vid Gardasjön. Här stannade vi en vecka för att sedan åka vidare till Iseosjön därefter återvände vi till Gardasjön, denna gången Peschiera del Garda. Sedan vidare upp till norra Gardasjön och Riva del Garda.
Innan vi lämnar Italien för vidare färd genom Österrike till Füssen i Tyskland stannar vi en natt i Lago di Resia.
När vi kom till Füssen i Tyskland stannade vi ett par dagar och besökte bland annat sagoslottet Neuschwanstein
Från Füssen följde vi Romantiska vägen (Romantische Strasse). Sträckan går från Würzburg i norr till Füssen i söder. Vi har åkt denna vägsträcka förr men hade några orter kvar att besöka. Nu besökte vi Landsberg am Lech, Donauwörth, Dinkelsbühl och Würzburg.
Vidare färd norrut till Rotenburg an der Fulda och därefter Hameln (Råttfångarstaden).
Sista delen av resan via Flensburg och sedan upp till Grenå för att ta färjan till Halmstad. Totalt vart denna resa sju veckor på rull och vi var hemma igen de första dagarna i juli.
Du hittar en mer ingående berättelse om Italienresan med fler bilder >>>här.
Juli
Efter ett par veckor hemmavid åkte vi söderut igen för att hälsa på vänner, som flyttat ner till Viken i Helsingborgstrakten. Bra att ha sitt eget boende i husbilen. En av dagarna gjorde vi en gemensam dagsutflykt till Helsingör. Några dagar trevlig samvaro innan vi vände norrut igen. På hemvägen besökte vi Halmstad, Falkenberg, Hönö Kleva, Henån och Mariestad.
Augusti
Första turen i Augusti gick till Gränna och den nya ställplatsen för att träffa vänner från Karlstad och Dalsjöfors. Efter ett par dagar av trevlig samvaro åkte vi vidare till Vadstena, där vi trivs.
Andra resan i Augusti gick till Trosa, Söderköping, Valdemarsvik, Huskvarna, Hjo och Karlsborg.
September
Först en liten tur till Filipstad och Karlskoga
Nästa tur gick till Karlskoga och sedan vidare till Karlstad. I Karlstad vart vi bjudna på lunch hos vänner och gjorde ett besök hos Lars Lerins utställning. Därefter till Åmål där det var ljusfest. Vidare till Grebbestad och Lysekil men först en sväng in till Smögenbryggan för att köpa räkor. Henån fick årets andra besök innan vi åkte till Ullared för lite shopping. Från Ullared till Dalsjöfors för att träffa vänner och äta middag på Rönnbäret & Räven (rekommenderas). Därifrån åkte vi till Alingsås för att titta på ”Lights in Alingsås”.
Detta fick avsluta husbilsåret 2022.
Trandansen Hornborgasjön 2022
Trandansen vid Hornborgasjön besökte vi de sista dagarna i mars 2022. Platsen som kallas Trandansen ligger i södra änden av sjön efter vägen som går mellan Skara och Falköping. Här finns två husbilsparkeringar, en där vi lyckades få plats ligger uppe på en kulle med en fantastisk utsikt över sjön och platserna där Tranorna befinner sig. Den andra parkeringen ligger nedanför Bjurums kyrka och där är utsikten mot en kulle där Tranorna brukar vara. På andra sidan av kyrkan finns ett litet Café. Vid infocenter finns det tömning för toatanken och vanliga toaletter samt sopsortering. Allt är välordnat med bra placerade utsiktsplatser. Parkering för husbil kostar 130kr per dygn (mars 2022), avgiften bidrar till kostnaden för matning.
Trandansen
Tranornas dans börjar så smått redan i början på mars och mot slutet av månaden kan de räknas i tusental. I början på april har det räknats in ca 20.000 på en enda dag. Ända fram till mitten av april är det stor chans att få uppleva Trandansen vid Hornborgasjön.
När vi var där så så var det lite drygt 12.000 Tranor och en hel del andra sjöfåglar. Det var som att blicka ut över ett hav av fåglar. Själva dansen verkar utbryta spontant lite här och där. Ibland flyger ett par iväg en liten bit och utövar dansen på en lite lugnare plats. Dansen består av bugningar, hopp och flaxande med vingarna.
Tranorna matas med korn som läggs ut på kvällarna när de flesta har flugit iväg för att övernatta någonstans i den grunda sjön. Tidigt i gryningen återvänder Tranorna för att äta av det utlagda kornet. Bästa tiden att studera skådespelet är vid soluppgången. Här finns mer att läsa, bland annat hittar du det senast räknade antalet Tranor Hornborgasjön.
Naturum
Öster om Hornborgasjön finns ett av landets vackraste naturum. Byggnaden svävar över vattnet och inrymmer en utställning som beskriver sjöns historia. Här hittar du även Café Doppingen och ett stort utsiktstorn ute på fågeludden. Här är ett rikt fågelliv året runt men vi såg inga Tranor de håller till vid södra delen av sjön.
Det finns en parkering för husbilar där det går att övernatta till samma avgift som vid Trandansen. Naturum är väl värt ett besök även när det inte är säsong för Tranor. Perfekt för en liten utflykt.
Förra året besökte vi Naturens teater vid Tysslingen i Rånnesta utanför Örebro, för att titta på Svanarnas skådespel. Det inlägget hittar du via denna länk.